Onze verwachtingen voor vleesvervangers en plantaardige producten in 2025

Onze verwachtingen voor vleesvervangers en plantaardige producten in 2025

Alternatieven voor vlees zijn al jaren bezig met een opmars in de supermarkt. Wat betreft prijs zijn vleesvervangers soms zelfs goedkoper dan de vleesvariant. Toch stagneert de groei in dit segment sinds 2022 en is het voor de merken die vleesvervangers maken lastig een pad voorwaarts te vinden. Op een gegeven moment is iedere vegetariër immers voorzien en is er alleen nog maar groei mogelijk door vleeseters over te halen hun gewoontes te veranderen. Iets wat notoir lastig is. Wat zijn de ontwikkelingen die we momenteel zien met betrekking tot vegetarische producten?

Onze verwachtingen voor vleesvervangers en plantaardige producten in 2025

Veel nieuwe merken en producten

Ondanks de stagnerende groei is er nog steeds geen tekort aan nieuwe merken en producten. Merken als Planted liggen sinds kort bij de Albert Heijn. Laatstgenoemde supermarkt zet stevig in op hun huismerk AH Terra, wat enkel vegan en vegetarische producten bevat. Tegelijkertijd zien we ook merken verdwijnen uit supermarkten, zoals Nurishh en is lijkt het assortiment van Violife weer ingekrompen tot een beperkter aantal producten. Vooral de concurrentie van huismerken zal voor meer merken in deze categorie voor problemen zorgen.

Hybride gehakt

Lidl kwam dit jaar met een revolutionair nieuw product, althans, in supermarktland: Hybride gehakt. Er was behoorlijk wat ophef over, omdat het consumenten zou verwarren en omdat het naast regulier vlees in het schap kwam te liggen. Tot nu toe is er geen andere supermarkt met een vergelijkbaar product op te proppen gekomen, maar het is toch een nieuwe markt die aangesproken kan worden. Daarnaast zet het je aan het denken over welke producten nog meer hybride gemaakt kunnen worden. Een biefstuk is natuurlijk vrijwel onmogelijk, maar zuivel is een goede kandidaat. Ook in worsten is er veel mogelijk qua hybride producten. Een productgroep om in de gaten te houden dus!

Wat we verwachten in 2025

We hebben niet het idee dat echte vleeseters opeens overstag gaan en zullen beginnen met vleesvervangers kopen. Daarmee vermoeden we dat hele harde groei in dat segment er nu dus wel uit is. Omdat de markt nog zo jong is, verwachten we wel nieuwe merken en veel innovatieve producten en een verbetering van de kwaliteit van vleesvervangers. Hybride vlees lijkt een product waar nog écht ruimte voor is en het zou ons dan ook niks verbazen als na de Lidl ook andere supermarkten hiermee aan de haal gaan. Hiermee kunnen mensen die wél graag vlees blijven eten hun consumptie verlagen zonder in te boeten op de smaak van echt vlees. Innovaties als kweekvlees zijn nog te ver verwijderd van massaproductie om volgend jaar al een noemenswaardige impact te maken. Wat zijn jouw verwachtingen van het vegetarische segment in de supermarkt? We lezen je mening graag terug in de comments! Ben je op zoek naar wat nieuws om te proberen? We hebben drie vegetarische producten uitgelicht waarvan onze gebruikers vinden dat ze de moeite waard zijn.

Leave a comment

Please login to leave a comment.
5 dagen geledenavatar BoscagliBoscagli
Super tof deze blogs en de vinkjes bij al gereviewde producten
5 dagen geledenavatar OmnomnomnivoorOmnomnomnivoor
Ik hoop echt op meer hybride producten. Ik eet zelf vrij weinig vlees, maar de keren dat ik het wel koop zou ik best voor zoiets willen kiezen!
Categories
Bakery
Beverages
Cookies, snacks & candy
Dairy products
Desserts
Fruit & vegetables
Meals & dishes
Meat, fish & vegetarian
Pantry products
Sauces & spices
Seasonal & specials
Special diets
World kitchen